lördag 7 februari 2009

Segt i början, men det tog sig.

Då var Rauger och Besan tillbaka då efter en dag med gäddjakt på Göta Älv. Avfärd hemifrån kl.07:30 och på plats vid den hyrda båten strax efter åtta. När vi såg älven och hörde att båtuthyraren fått hugga loss den fastfrusna båten undrade vi hur denna dagen skulle sluta. Skulle vi över huvudtaget komma ut på något fiske.

Vi puttrade i alla fall så sakteliga utåt älven och våra farhågor besannades bara efter några minuter. Den ena utfarten mot älven låg tjock med packis vilket gjorde det stört omöjligt att ta sig förbi utan att gå i Titanics fotspår. Det var bara att vända och försöka på andra hållet. Efter en lättnadens suck tog vi oss ut den nästan isfria vägen och var strax påväg mot det ställe vi hade planerat att börja fiska på. 20-25min senare var vi framme och riggade spöna, fiskade ivrigt som kor på vårens första grönbete då detta var årets första fisketur. Timman senare då vi flyttat oss strategiskt några meter i taget och fiskat av stället utan ett pill på jerkbaiten bestämde vi oss för att ta oss till ett andra ställe som också fanns med i planen.

Påvägen dit passade vi på att äta frukost och värma våra stelfrusna fingrar runt kaffekoppen. Framme ankrade vi upp och krokarna seglade snart genom luften för att landa med ett plask in mot vassruggar och ut mot djupkanter. Kanske upp emot en timma senare kom så första hugget på Besans spö. Efter en liten match fick vi så upp dagens första älvmadam i båten. Innan hon släpptes fri ner i vattnet hann vi väga in henne på 4,2kg.


Nu kom vi in i en huggperiod på kanske tio minuter och landade ytterliggare en tjej på 4kg och 2-3st som klev av krokarna innan båtkanten så vi fick vägt dom. Man kan inte få allt, men vi fortsatte i alla fall att nöta på mellan isflaken. Det enda som under en lång stund framöver ville fastna på våra krokar var gammal vass och några rötter. Vi flyttade oss hit och vi flyttade oss dit, men inget hjälpte. Klockan var framåt tre och vi tog beslutet att söka oss till stället där vi på morgonen började och göra ett nytt försök. Kanske var nu gäddorna på den sidan älven hungriga och ville smaka på lackad plastfisk.

Det började bra med en gång. En mindre gädda på dryga 3kg fick titta på insidan av vår reling och i kasten efter kunde vi från nära håll från båten beskåda några mäktiga attacker mot jerkarna av några 3-4kilos. Det finns knappt något fräckare än att se en gädda komma med full fart från ingenstans, öppna sin käft på max och klippa till över krokarna. Oturligt nog ville dom inte fastna utan försvann tillbaka ner i djupet.

Rauger som ännu inte landat någon gädda under dagen sa i ett lite kaxigt försök att: "-Där borta står en femkilos den skall jag ha". Big Banditen landade för hundrade gången den dagen med samma plask som förrut och en, två ,tre vevtag också PANG! "-Där satt den, den här skall jag inte tappa, den skall upp" hördes från Rauger. Kanske två minuter gick och fortfarande hade vi inte sett skymten av fisken där under ytan. Efter ett par rusningar på 10-15m lina och ett tvärställ nere på botten så kom hon upp mot ytan. "-Den ser fet ut", sa Besan innan hon åter försvann ner mot botten. Efter ett tungt vevande så kom hon upp för andra gången och visade då hela sin sida och vi såg att det här var en präktig dam. Hon var nu ganska så trött så vi fick in henne till båtkanten och upp henne i båten och det var som sagt en präktig dam. Ner med henne i IKEA-kassen för vägning och digitalvågen pep iväg till 8160g innan den sa stopp. Där med var nytt personbästa för Rauger registrerat med både våg och där efter kamera.

Efter detta gjorde vi endast några få kast utan att något hände och såg sedan på klockan att vi bara hade en liten stund på oss och skulle nog hinna tillbaka precis innan mörkret föll.

Tillbaka vid bryggan enades vi om att dagen slutade oavgjort. Visserligen hade Besan tagit tre eller om det var fyra stycken, men viktigtmässigt var ingen av dom i närheten av Raugers älvkrokodil.

Vi kan väl sammanfatta detta äventyr med att Göta Älv ligger kvar och har inte sett oss för sista gången. Vi gör som bomerangen... vi kommer tillbaka.

torsdag 5 februari 2009

DCX3M goes Göta Älv

Risken för trögt fiske är väl stor såhär i vintertider, men DCX3M gör ett försök i alla fall att tömma Göta Älv på gädda på årets första fisketur. Lördag är dagen då vi tänkt oss detta äventyr och klara för extremfisket i skrivandets stund är Besan & Rauger. Nätkassen bläddrar i filofaxen och letar efter en lucka eller något mindre extremt han kan skjuta åt sidan.
Kika på sidan sent på lördag eller söndag också får vi se om foton och sammanfattning innehåller grova gäddor eller stelfrusna fingrar och isiga spöringar.